Nieuws

Tijdelijk vrijgestelde schenking van € 100.000

Wilt u enige verlichting bieden voor het zware weer waarin een familielid of goede vriend verkeert door de toestand op de woningmarkt? U kunt sinds 1 oktober 2013 en tot 1 januari 2015 een belastingvrije schenking doen van € 100.000. Uw familielid of vriend moet de schenking gebruiken voor de aankoop, de bouw of verbouwing van een eigen woning. Ook mag de ontvanger de eigenwoningschuld ermee aflossen. De schenking heeft zowel voor u als uw familielid of vriend gevolgen. Welke, dat leest u hierna.

Wilt u als begiftigde de schenking gebruiken voor de aflossing van een deel van uw hypotheekschuld? Check dan eerst de boetebepaling in de leenovereenkomst met uw bank. Daarin is vaak bepaald dat u niet meer dan een jaarlijkse aflossing van 10% (soms 20%) mag doen op straffe van een boeterente. Enkele banken hebben inmiddels aangegeven de boeterente niet te berekenen als u van deze schenkingsvrijstelling gebruikmaakt. Maar er zijn ook banken die daartoe (nog) niet bereid zijn. Bovendien komen sommige banken u alleen tegemoet voor zover uw woning ‘onder water’ staat. Is dat niet het geval dan krijgt u wel boeterente in rekening gebracht voor zover u meer aflost dan de jaarlijks toegestane aflossing.

 

Let op

Een aflossing op uw hypotheek betekent dat uw renteaftrek voor een nieuwe hypotheek bij een latere verhuizing mogelijk wordt beperkt door de werking van de bijleenregeling.

Voor u als schenker verlaagt de schenking uw vermogen in box 3. Als u in een AWBZ-instelling verblijft, dan heeft de schenking als bijkomend voordeel dat de eigenbijdrage AWBZ daardoor vermindert.  

 

Accountantskantoor Boerhof bv

Arnhemsestraatweg 358, 6881 NK Velp    Postbus 293,
6800 AG Arnhem   T: (026) 368 31 40
E: info@boerhofAA.nl    W: www.boerhofAA.nl

Route

Plan uw route

Plan uw route

Samenwerking
NBA      Fiscount